søndag 10. februar 2013

Morsdag og Norske Kvinners Sanitetsforening

Håper alle mødre har hatt en fin morsdag i dag.
Kaffe på senga og masse kos....


Jeg har fått hyggelige hilsner fra ungene mine.
De er mange mil unna, men glemmer ikke sin mor på morsdagen:)

Egentlig så er jeg litt sånn bob-bob når dager blir gjort til handelstandens dager, men de skal jo leve de også. Og særlig ute i distriktene har handelsstanden tøffe tider, så vi får vel unne dem noen ekstrainntekter.

Og selvfølgelig har morsdagen  amerikansk opprinnelse.
Men av mange amerikanske etterapinger, så synes jeg morsdag faktisk er den dagen det har vært riktig å ta til seg.

Ann Maria Reeves Jarvis, en ung hjemmeværende mor fra Appalachene i USA, prøvde i 1858 å forbedre de sanitære forholdene for alle parter i den amerikanske borgerkrigen ved å opprette flere foreninger som hun kalte «Mothers' Day Work Clubs».[1] I 1868 begynte hun å arbeide for å forsone partene. Inspirert av Ann Marie Reeves Jarvis' arbeid skrev Julia Ward Howe i 1870 «Mother's Day Proclamation» (norsk: «Morsdagsoppropet»), men greide ikke å få innført «Mother's Day for Peace» (norsk: «Morsdag for fred») som en offisiell helligdag. Ann Maria Reeves Jarvis' datter Anna Marie Jarvis kjente til både sin mors arbeid og arbeidet til Julia Ward Howe. Cirka ett år etter at moren døde, holdt hun en minnemarkering for henne 12. mai 1905, og begynte så å arbeide for å få innført en offisiell minnedag for mødre. Første morsdag ble feiret 10. mai 1908 i Grafton i West Virginia i kirken der den avdøde Ann Maria Reeves Jarvis hadde undervist på søndagsskolen. Skikken spredte seg til 45 stater i USA, og ble erklært offisiell helligdag i begynnelsen av 1912. I 1914 erklærte daværende president Woodrow Wilson den første nasjonale morsdag.


Den første norske morsdagen ble feiret i Bergen 9. februar 1919,[trenger referanse] og ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner, men det var Oslo-kvinnene Dorothea Schjoldager og Karen Platou som i 1918, i samarbeid med ideelle organisasjoner, forretningsfolk og massemedia fikk gjennomslag for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet i Norge.[2] Dagen har senere gått over til å bli en familiedag, der mødre oppvartes med f.eks kaffe på sengen om morgenen, blomster og kake.


Uansett
 morsdag en vel fjortjent dag.

Det som har vært litt fint i år, er at morsdag og fastelavn faller på samme søndag.
Og er det noen mødre og kvinner som virkelig fortjener en rose i dag, så er det alle sanitetskvinnene.
De har i årevis strikka, sydd og hekla, hatt basarer og samlet inn penger på alle mulige måter for å gi gode helsetilbud i lokalsamfunnene
I min hjemkommune er det sanitetskvinnene.som har bygd og som fortsatt drifter sjukehjemmet.  
Jeg tar virkelig av meg hatten for disse damene.

Og helt siden 1946 har de vært ute i skogen og plukker bjørkeris som de bunter pent sammen og fester disse fargerike fjørene på.

Jeg bare må ha slikt hvert år, og i år når jeg er i Spania, så er jeg så heldig at jeg får ett flybårent fastelavnsris  fra Valdres til Playa Flamenca :)

Og har du ikke fått kjøpt, eller glemt det, så kan du kjøpe ett 
elektronisk fastelavnsrisDa ønsker jeg alle mine leser og besøkende en feiende flott morsdags- og fastelavns søndagskveld.

:) Inger

9 kommentarer:

 1. Nyyydelige roser :)

  Koselig med en hilsen da- og enig med deg det er en veldig kommersiell dag. Vi har hatt barnebarnet på overnatting og fullt hus på middag og kake og fastelavensboller i dag. Det var koselig å få blomst da- åkke som :)

  Jeg skal forresten på hytta og Valdres neste helg :)

  Kos deg og ha en fin uke

  Klem Monica

  SvarSlett
 2. jeg snakket akkuratt om dette med å feire morsdag....hvordan det ble til....tusen takk for at du deler og jeg ble klokere :-)
  Gratulerer så mye med dagen!
  jeg fikk blomster og 3 l vin.....nett hva jeg ønsket meg og trenger!

  skulle gjerne sendt nedover en bolle eller 2 til deg :-)

  klem tone

  SvarSlett
 3. Slike dager blir hva man gjør det til selv, og i min familie har vi ikke latt oss fange av handelsstandens frieri. Selv bor jeg langt unna min mamma og pappa, men et kort (og kanskje en bitteliten ting) og en telefonsamtale blir det alltid på slike dager :)

  Så utrolig koselig med flybåren fastelavensris til Spania :) hørtes forresten veldig deilig ut med Spania nå som kuldegradene rår her hjemme - koooos deg masse!

  Klem Hildegunn

  SvarSlett
 4. Så bra dem husker på deg selv om du er laaaangt unna:) Morsdag er koselig :) jeg fikk kaffe på senga og verktøysett i gave ;) Resten av dagen hangla jeg og minstemann på sofaen og mannen i huset var og hjalp en kompis..,så fastelavensbollene spiser vi i ettermiddag ;)
  Ha en fin uke og nyt varme dager :)
  Klem Line

  SvarSlett
 5. Hei!
  Så koselig blogg du har:)
  Så at du var den heldige vinner av herlige premier fra butikken min:)
  Hvis du sender meg en e-post med navn og adr, så vil jeg sende det gaven i posten:)
  Ha en herlig dag
  Klem Merete

  SvarSlett
 6. Vilka vackra rosor. det måste man ju bli glad över.
  Här hos oss firar vi morsdag i Maj. Så jag får vänta ett tag till.
  Ha en fin vecka
  Kram Meta

  SvarSlett
 7. Nydelige roser!:)Ja, herlig med morsdag, det ble litt feiring her også. :)Håper du har det fint!:)Klemmer fra Else Britt:)

  SvarSlett
 8. Har linka til deg inne hos meg- og gjør det over helgen også :)

  God helg klem fra Monica

  SvarSlett
 9. Du, dette var artig å lese Inger!
  Ikke viste jeg dette.
  Mine gutter har prøvd seg med at morsdag er en komersiell butikk greie.
  jeg har svart at, ja okay - men ihvertfall en gyllen anledning til å vise at de som setter på pris på mora si kan gjøre det med et selvlaget kort da i det minste...
  Stod derfor lenge i døråpningen til kjøkkenet og smilte da jeg så 18 og 26 åringen sitte ved kjøkken bordet og tegne kort til mor;)
  Hihiihi- og jeg ble såå glad;)

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å kommentere innlegget :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...