torsdag 27. desember 2012

Romjuls skikker

Romjula 
er dagene fra 3.juledag - nyttårsaften

Romjula er likevel ikke det samme som før
Før i tida gikk vi julebukk
både voksne og unger.


Men ser at noen unger holder denne tradisjonen ved like endaHar mange artige opplevelser fra min julebukktid.

En gang var det så kaldt, at vi leide en minibuss som kjørte fra dør til dør. På slutten av natta var vi 16 stykker - antar det var hyggelig å få oss ramlende inn gjennom døra. Siste stedet vi  besøkte var  kl. 2 på natta.   
Men moro va det lell :)
Desverre har denne skikken ebba ut, men er jo ikke for seint å blåse liv i den igjen.


Ordet julebukk har blitt brukt om en geit som ble slaktet til jul - kanskje for å få ett godt år og feire fruktbarheten, eller for å markere slutten på arbeidsåret.
Seinere ble julebukk også betegnelse på en person som "går julebukk" - d.v.s. en person som går fra hus til hus sammen med flere i romjula.
Opprinnelig var en i flokken utkledd med bukke- el. hornmaske og raggete skinnfell

Halmbukken er også en julebukk. 
Den skal ha krokete horn og røde bånd.Det er mange forklaringer på julebukk, og selvfølgelig handler det også om overtru.

På småbruket mitt,som opprinnelig er en husmannsplass fra 1700-tallet var de plaget med julesveiner eller jolesveina som flytta inn juleeftan. De holdt slikt hus at de som bodde her måtte forlate plassen.  
Etter å ha lest litt, så må jolesveina være det samme som "Åsgårdsreia"

Ennå i det forrige århundre oppfattet folk julebukken (-geita) som et usynlig vesen som en viss tid før jul langsomt og gradvis nærmet seg gården og opptrådte som vokter over at juleforberedelsene gikk riktig til. Noe av det viktigste var å påse at alle fikk et nytt plagg til jul. Selve julekvelden kom den inn i huset, og mange steder ble den ansett som en deltager i ”Åsgårdsreiens” mangfoldige skare fra åndenes verden, som forlot gården trettende dag jul. Allerede her finner vi altså en gammel, uklar sammenheng mellom et mystisk, usynlig vesen som tiltvinger seg adgang til gården, og en slags julegave. En personifisering av julebukken i eldre tider gikk ut på at unge menn iførte seg et loddent teppe e.l. og holdt et kunstig geitehode med horn på en stang, ofte med et snor-arrangement som fikk kjeften til å åpne og lukke seg. Julebukken kunne også være svertet i ansiktet. Fra mange deler av landet har vi vitnesbyrd om at dette vesenet ble presentert som et skremsel for både voksne og barn. Den ville vite - likesom julenissen i nyere tid - hvem som hadde vært snille i årets løp. Fra andre kilder heter det at bukken gjorde alle slags hopp og sprang mens en sang ble sunget; derpå falt den ”død” om, men ble under alminnelig jubel ”levende” igjen så snart sangen var avsluttet.

På nordvestlandet går de nyttårsbukk - ungene går nyttårsbukk etter middagstid på nyttårseftan.

Noen steder bærer de jula ut med bukker på tre hellige kongers dag.


HVA ER TRADISJONEN DER DU BOR?

Da ønsker jeg dere alle en fortsatt god romjul.

:) Inger

10 kommentarer:

 1. Her hos oss gjekk vi alltid Nyttårsbukk. Det var fast tradisjon og vi hadde det veldig kjekt.
  Men som du seier er det ikkje så mange som opprettheld den tradisjonen.

  For ei fin festkledd frøken i innlegget ditt under her....koselig.

  Ha fine romjulsdagar.

  Klem MarJE.

  SvarSlett
 2. Her me bur går julebukken 6 januar og det er enormt mange som går,visst ein unge ikkje går så er det nesten heilt unormalt og me har 80-100 på døra her kvart år,hihi går ikkje Ann med søte små poser då ellers så blir ein jo heilt ruinert:)
  Det er jo veldig koselig når de kommer på dørene fra de på 1 til dei med søppelsekker som er i 13-14 års alderen:)ååå du skal sjå når jentene kommer heim fra tokten på 2-3 timer,hihi det er mange kilo:)og eg blir jo veldig godtesjuke når eg ser alt!!


  Forsatt fine romjulsdager til deg!
  Klem fra Lillian

  SvarSlett
 3. Hei :-)

  Koselig med julebukk :-) Husker vi gikk det når jeg var liten :-) Har lyst at mine skal få den tradisjonen også :-) kanskje neste år :-)

  Ønsker deg en fortsatt fin romjul :-)

  Juleklem :-)

  SvarSlett
 4. Her hos oss går ungene nyttårsbukk :)
  en koselig tradisjon...som jeg ikke håper blir erstattet med halloween....:)

  ha en fin fredag!

  SvarSlett
 5. Vi gikk alltid julebukk. Det er en koselig skikk som burde få nytt liv. Du driver folkeopplysning, Inger, og jeg elsker det. Klem.

  SvarSlett
 6. Sjovt at læse om jeres skikke. Den har jeg ikke hørt om før. Men det lyder som en rigtig dejlig idé.
  Hav en dejligt 'Romjul' og et godt nytår

  Birgitte

  SvarSlett
 7. Det å gå julebukk gjorde vi mye i min barndom. Artig å stikke innom kjente som ikke ante at det var oss... Husker også at vi gjorde det sammen med godt voksne folk også...veeeldig gøy :)) Håper vi kan greie å holde den tradisjonen i live for jeg synes den er så koselig. Godt Nytt år til deg og dine, klemmer Merethe

  SvarSlett
 8. Jeg gikk julebukk da jeg var yngre, men det er ikke noe jeg har holdt ved hevd. Herlig lesning hos deg i dag.

  Jeg må takke deg for alle fine kommentarer du har lagt igjen hos meg i år, du er herlig! Ønsker deg ett riktig godt nyttår! Skal bli koselig å følge deg i året som kommer også :)

  Stor klem
  -Maia

  SvarSlett
 9. Det var så koselig å gå julebukk...synd det ikke er sånn nå. Har jo blitt Halloween nå som liksom er det store, synd.

  Ønsker deg en fin tur og nyt livet :)

  Ønsker deg også en flott nyttårsfeiring og et Riktig Godt Nyttår :)

  Klem fra Monica

  SvarSlett
 10. Artig å lese om gamle juletradisjoner :)Flotte innlegg du har om det!
  Ja hvorfor ikke gå tilbake til de gamle norske tradisjonene med jule og nyttårsbukk, og droppe den amerikanske Halloween trenden som er kommet. Eg bor jo på nordvestlandet og her går barna nyttårsbukk. Vår familie feirer derfor ikke halloween :)

  Ha en finfin kveld Inger.
  Klem Catharina

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å kommentere innlegget :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...